100 % natuurlijk: wat betekent dat eigenlijk?

100 % natuurlijk. Je ziet het vaak staan op verpakkingen of komt hetgroene blaadjes tegen in reclames. Super fijn, denk je. Dus dat gooi je als eerste in je mandje. En je shopt vrolijk verder met een goed gevoel over jezelf. Je hebt tenslotte net iets heel natuurlijks gekocht. Is niet verkeerd, toch?

Natuurlijk = uit de natuur?
Tsja, ik snap je wel. Als iets natuurlijk is, dan is het vast gemaakt van dingen uit de natuur. En dat kan bijna niet slecht voor je zijn. Bovendien is de verpakking van je net gekochte supergoeie crèmepje groen en staan er bomen op. En dat is precies waar het mis gaat. 

'Natuurlijk' betekent helemaal niets!
Het woord 'natuurlijk' mogen we overal voor gebruiken. Het is een onbeschermde term, wat betekent dat het lekker overkomt in reclames en op verpakkingen, maar dat het volledig inhoudsloos is. Het betekent dus helemaal niets. Maar het roept wel een bepaalde associatie op ('goh, zal wel goed voor me zijn'). En daar maken marketingafdelingen graag gebruik van. Laatst hoorde ik op de radio dat er onderzoek was gedaan naar het woord 'natuurlijk' in de supermarkt. Het stond onder andere op verpakkingen van cola, winegums en chips. toen moest ik een beetje gniffelen. Want vooral de laatste twee gooi ik heel graag in mn mandje, maar ze zijn niet per sé heel goed voor me. Ook al zijn ze nog zo 'natuurlijk'. En ik zie eerlijk gezegd ook niet voor me dat ieder ingrediënt uit cola hier in het bos groeit. Kortom: I don't buy it.

Is het goed voor je?
Of het natuurlijk is of niet, het woord 'natuurlijk' op de voorkant van een verpakking vertelt het je niet. Voor hetzelfde geld komt het wel uit de natuur. Je komt er alleen achter door de ingrediëntenlijst te checken. En dan maak ik maar direct m'n tweede punt: ook al groeien de ingrediënten wel in het bos of in de grond en eten dieren het ook; het zegt niets over of het goed is voor je.

Uit de natuur = niet automatisch goed voor je
Sommige dingen uit de natuur kun je beter niet eten of aanraken. We kennen allemaal wel die rode besjes waar onze moeders ons steeds voor waarschuwden. Maar wist je dat sommige essentiële oliën enorm irriteren als je die direct op je huid smeert? Essentiële oliën zijn geconcentreerde stoffen uit de natuur. Maar je kan jezelf flink voor je kop slaan als je een lekker lavendel olietje op je smeert en vervolgens een rood opgezette huid hebt waar je niet zo snel meer vanaf komt. En hebben we het al gehad over iets alledaags als brandnetels? Prima in je thee, maar direct op je huid is het niet zo prettig...

Weet wat je eet
Gelukkig hebben marketingafdelingen ons ook goede dingen gebracht. De slogan 'weet wat je eet' bijvoorbeeld. Die was nog nooit zo actueel. Weet wat je in je stopt of op je smeert en kijk verder dan alleen de voorkant van een verpakking. Want dat fijne gevoel over jezelf als je shopt willen we niet kwijt. En het goeie nieuws is: alles wat je bij Insideout Naturals vindt, is 100 % veilig en goed voor je. 100 % natuurlijk, maar ook echt dus. 

Liefs G. 

© 2020 - 2024 Insideoutmassage | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel